Аспровалта е морското изкушение на Балканите

Аспровалта е чудесно място за почивка, отмора и забавление, в сърцето на залива Стримоникос. Всяка година курорта приема хиляди посетители, особено през летния сезон и се смята за една от най-популярните туристически дестинации в Северна Гърция. Намира се по средата на маршрута между Солун и Кавала, от който е на около 75 км. На същото разстояние е от Драма и Серес. Географското му разположение е идеално за посетители от Балканите.

Разполага с прекрасен и обширен плаж от 11 км, който освен Аспровалта включва съседните села Неа Врасна, плажа Врасна и Ставрос. Плажът е обсипан с фин бял пясък и на места фини, полирани като диаманти камъчета. От край до край има десетки плажни барове, ресторанти, кафенета, традиционни таверни, които предлагат на почиващите всеки възможен избор. Има детски площадки, волейболни мрежи, душове, кабини и всичко, което е необходимо, за да си прекарате добре на морето.

В град Аспровалта има много хотели и стотици стаи под наем за всеки джоб.

Главната пешеходна улица на града е една от най-оживените туристически зони, особено вечер, където туристите се събират. Там ще намерите всичко, което искате да купите, и имате десетки възможности да седнете да хапнете или пиете.

В понеделник можете да посетите популярния пазар между Неа Врасна и Аспровалта и да си купите пресни плодове, зеленчуци и други традиционни продукти.

Забележителности в по-широката зона:

Късносредновековният манастир Свети Георгиос, разположен в склоновете на планината Кердилия е построен през втората половина на 16 век. Панорамната гледка, която се открива към залива Стримоникос, до Атон и Тасос е радост за окото.

Археологическият музей на Амфиполис се намира в археологическия обект на древния Амфиполис, близо до река Стримонас /Струма/, близо до националния път Солун-Кавала и в стените на самия античен град. Археолозите са направени редица важни открития на сайта от август 2014. В близост до гробницата, се крие Амфиполски лъв, който първоначално е бил разположен на върха на Каста гробница и в миналото е преместен на сегашното си място.

Амфиполи-гробница-кариатиди-подробности

Пещерата Алистрати се намира на около 6 км югоизточно от град Алистрати на място, наречено “Петрото”. Площта е почти 14 000 м2. Преддверието на пещерата е високо 8 метра. От тази точка започва пелената на пещерата със сталактити и сталагмити.

Паркът Аристотел, е уникален тематичен парк в Халкидики и се намира на надморска височина от около 500 метра, в историческото село Стагира, до руините на Махала, столицата на Мантемохория. Заслужава си да се насладите на прекрасната гледка към залива на Йерисос. Паркът е прекрасното място, избрано през 1956 г., за да се помести статуята на Аристотел, дело на скулптора Никола, в чест на великия философ, роден в Древна Стагира.

Древна Стагира. Можете да посетите руините на древното селище. Стагира е родното място на древния философ Аристотел роден през 384 пр.н.е.

Аристотел

Най-важният исторически обект на Халкидики е древният Стагира, разположен до Олимпиада, на полуостров Лиотопи. Ако искате да видите всичко, трябва да знаете, че ще ви трябват поне 2 до 3 часа и не пропускайте да видите крайбрежната пътека, която е великолепна.

Посещение на Атон. Третият, най-източният и очарователен полуостров Халкидики, полуостров Атон, в момента е зает от цялата Атонска държава. Това е единственото място в Гърция, което е изцяло посветено на молитвата и поклонението на Бог. Затова се нарича Света гора. Света гора е дълга около 50 километра, широка от 8 до 12 километра и заема площ от около 350 квадратни километра. (Круизни билети за Атон от Уранополис). Въпреки, че Атон е забранен за жени и деца, можете да вземете круиз около полуостров Атон с лодка, от пристанищата на Йерисос (47 км,  за 50 мин) или Уранополи (62 км и на около час път с кола от Ставрос).

2

Древни Филипи. Древният град Филипи е основан на ръба на блатата, които са покривали югоизточната част на равнината Драма. Град Филипи е най-важният археологически обект в Източна Македония. Първите му обитатели са заселници от Тасос, които основават през 360 г. пр.н.е. колонията Кринидос. Градът процъфтява през елинистическите години.

6

Как да стигнем?

За отправна точка избираме ГКПП Кулата-Промахон. След преминаване на ГКПП, се отправяме към първия по-голям град в северна Гърция, намиращ се на около 45 км. от границата – Серес. Важно е да не се влиза в града, а да се „хване“ околовръстния път.

След няколко светофара е този за град Нигрита.Пътят за Нигрита е двулентов. Трафикът е минимален, което допринася за спокойното пътуване. Преминавайки през няколко малки населени места в равнинен участък след 20 км. достигаме до широко „Т“ образно кръстовище, което е непосредствено преди града. На него трябва да завием на ляво, като следим табелките за Аспровалта. Това няма да е трудно, защото има табели на всяко по-голямо кръстовище и при малко внимание трудно може да се объркаме. След гр. Нигрита пътя навлиза в планинен релеф с доста завои. Важно е единствено да се следят табелите в посока Аспровалта. Преминаваме около 40 км и излизаме на главен път Солун-Кавала (не е магистралата) на „Т“ образно кръстовище със светофар. В този участък трябва да внимаваме за трафика, който е интензивен. След не повече от десет километра сме на основно кръстовище към Халкидики.

Достигаме до гр. Ставрос. Пътят минава през главната улица на града с много заведения и кафенета, идеално място за почивка. След Ставро пристигаме в Аспровалта.

Разстояния:

  • Летище Македония: 97 км
  • Кавала: 75 км
  • Серес: 82 км
  • Метеора: 300 км
  • Атина: 576 км
  • София България: 307 км
  • Истанбул – Турция: 525 км
  • Скопие БЮРМ: 303 км