Идва края за маските на открито в Гърция

През следващите седмици се очаква да изхвърлим маските на открито, като в близко бъдеще ще има привилегии за ваксинираните граждани, заяви президентът на Националната организация за обществено здраве Панайотис Аркуманеас.

В същото време, според професора по хигиена и епидемиология Христос Хадзихристодулу, “ваксинираните ще влизат на закрито или ще присъстват на масови събития без маски, когато държавата ще бъде технически готова. Прогнозите са това са да стане след месец”.

Предимствата за ваксинираните ще стартират от есента, като по това време много дейности ще започнат да се прехвърлят на закрито. Освен достъп до ресторанти, кафенета и барове, ваксинираните ще имат и безплатен достъп до културни събития, като концерти, театри и кина, както и до стадионите.

От утре 21 май в Гърция ще отворят само летните кина на открито със запълване на 75 процента от капацитета, а от 1 юли се отварят кината, с разрешение за използване на 50 процента от капацитета им. Те ще могат да се посешават от граждани с представяне на удостоверение за ваксинация или отрицателен резултат от самотестване, със задължителна покупка на електронен билет с цел да се улесни евентуално проследяване на инфекциите.

Припомняме, че два пъти на седмица задължително се тестват всички работещи в частния сектор, независимо от професията им. За работодателите, допуснали свои служител без тест глобата е 500 евро на човек, а при положителен резултат 1500 евро. Нежелаещите да се тестват не се допускат на работа, според разпореждане на гръцкото здравно министерство. Тестовете са безплатни.