300 лв. глоба в Гърция, ако неваксиниран влезе на закрито

От 16 юли всяко неваксинирано лице в Гърция, което направи опит да влезе в затворено пространство, без да представи удостоверение за имунизация срещу COVID-19, подлежи на глоба в размер на 300 евро, съобщава белградският Blic.

„Ако се опитате да фалшифицирате сертификата за ваксинация, глобата става десет пъти по-висока – гръцкото правителство ще ви начисли 3000 евро, веднага щом упълномощените лица проверят в специално разработено приложение дали вашият сертификат е валиден“, предупреждават от редакцията.

„Засега важи препоръката, че няма да има локдаун, но от утре неваксинираните изобщо няма да могат да влизат в ресторанти, кина, театри и закрити помещения. Тези пространства могат да бъдат запълнени до 75 процента. Има приложение, което ще покаже дали човек е бил ваксиниран или не, проверките ще се осъществяват на входа“, предаде кореспондент на РТС от Гърция.

Като се има предвид, че през последните няколко дни в страната са регистрирани 3000 нови случая, тази драстична мярка на гръцкото правителство става разбираема, коментира изданието.

В допълнение към санкциите за неваксинираните, Гърция ще въведе задължителна ваксинация за възрастни хора и здравни работници от 1 септември с цел увеличаване на сегашните 40 процента ваксинирани до 70 процента от населението до есента.

Експерти предупреждават, че пикът на новата вълна от коронавируса ще настъпи през месец август, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Тъй като случаите на заразяване продължават да се увеличават, здравните власти още веднъж подчертаха, че Гърция е в разгара на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19.

В допълнение към нарастващия процент на инфекции, индексът на предаваемост на вируса също скочи рязко, както и процентът на положителните тестове.

Експертите очакват вълната да се разпространи допълнително с няколко хиляди нови случая на ден през август, които ще са сред младите хора, но и неваксинираните на възраст над 50 години.

„Епидемията ще ескалира бързо и внезапно“, предупреди Никос Сипсас, професор по инфекциозни болести в Атинския университет, добавяйки, че четвъртата вълна може да достигне връх между средата и края на август. „Разбира се, не мога да правя прогнози, но говорим за много хиляди случаи“, каза той, като отбеляза, че през август „можем да видим повече от 10 000 случая на ден“.

Научната общност и държавата продължават да се опитват да убедят онези, които се колебаят да се ваксинират, да се решат на подобна стъпка. Същевременно обмислят възможността за разширяване на програмата за ваксинация за деца над 12 години.