Тилос, по стъпките на слоновете-джуджета

На един хвърлей разстояние от турското крайбрежие и около два часа от Родос се намира Тилос-островът на билките, който крие много изненади за посетителите. Този скалист остров е дом само на няколкостотин жители. Тилос е идеално място за тиха почивка сред топли хора.

Кристално чисти плажове, скалисти планини, плодородни крайбрежни зони, древни и византийски паметници, традиционна архитектура и пътеки за пешеходци образуват образа на острова, където традицията се поддържа жива.

Дълбок е историческият принос на острова, с откритите останки от слонове джуджета, намерени в пещера и датирани от 100 000 до 150 000 години. За елинистическия период напомнят:

– Крепостта, която предизивкателно се надвесва над Мегало Хорио, и до която можете да се качите за 30 минути по пътечка с уникална гледка. Участието на местната власт е невидимо, защото крепостта дори не е осветена вечер.

– некрополът от елинистическите години, който е разположен около манастира Богородица Камариани.

Τήλος : Το άρωμα της Ήριννας

Следва византийският период с 4 великолепни образци:

-манастирът на Свети Пантелеймон, построен на края на Егейско море, между стръмните склонове и скали, които по залез слънце разкриват уникална гледка. Когато стигнете, ще откриете оазис с орехи, борове и изобилни води, между върховете Криалос и Профитис Илиас, които са и най-високите на острова. Килиите на монасите са скромни, а църквата Свети Пантелеймон е украсена с уникален дървен олтар. Празникът й е на 27 юли.

-Богородица Политисса, която празнува на 23 август, а през останалото време е затворена за вярващите.

– Манастирът Богородица Камариани -Манастирът Архангел в Мегало Хорио с уникално подово покритие от малки камъчета и олтар от 18 век, изработен от занаятчии от Смирна. В същия стил са и иконите на манастира.

На острова има 3 традиционни селища. Но само Микро Хорио е запазило облика си след като е изоставено през 60-те години на 20 век. Каменните къщи са в хармония с природата.

Маршрути

Има 32 плажа на острова, повечето от които са достъпни само пеша. Освен плажовете Еристу и Ливади, и по-малкия Плака, където можете да стигнете с автомобил, останалите ви предизвикват да ги достигнете, минавайки по пътечки, обхванати от аромата на градински чай, риган, мащерка и чубрица.

Мегало Хорио-Скафи (45 минути)

Достигате до един плаж с малки камъчета, разделен от скала. Препоръчваме ви да се върнете по залез и да се разходите на лунна светлина. Внимавайте, защото има само един указателен знак.

Ливади-Летро (1 час)

Пътечката започва от хотел ILLYDIROCK. Гледката е вълшебна- ще видите от високо 2-3 недостъпни заливи, докато стигнете Червения плаж, носещ името си заради цвета на пясъка. След това се върнете на централната пътека и продължете до Летро, един също много хубав плаж с разпръснати дървета. Ще видите и островчето Гайдарос и безлюдните брегове Туркояли и Стронгило.

Ливади-Гера-Мадзиа (1 час и 20 минути)

Тръгвайки от Ливади, от църквичката Свети Яни, ще стигнете след 50 минути до изоставеното селище Гера. Ще се върнете около 50 години назад във времето, когато селището е било изпълнено с живот. Днес то е само забележителност. От там след около 20 минути ще стигнете до Мадзиа, в източния край на острова, от където можете да видите Халки, Сими, Родос и малоазийския бряг.

Гера-Агиос Сергиос (2 часа и 30 минути)

Трудна разходка във вътрешността на острова, по места без обозначения. Разходката ще ви се отплати когато стигнете до въшебния плаж Агиос Сергиос.

Микро Хорио

Запуснато село между Ливадия (главното пристанище) и Мегало Хорио (столицата на острова), Микро Хорио се гордее с руините на внушителни сгради и каменни къщи. Отворен след 40-те години на миналия век, този призрачен град разполага с малък бар, който отваря само през лятото, както и със зашеметяваща белобяла църква, която гледа към селището. Не тръгвайте, без да разгледате замъка от 14 -ти век, построен от рицарите на Ордена на Свети Йоан.

Мегало Хорио- Италианската наблюдателница (1 час)

Маршрутът напомня войната и италианските завоеватели, но изкачвайки се, ще видите идиличната картина на целия остров, а когато има добра видимост- и доста от Додеканезките острови. Има и други пешеходни маршрути, но за тях ви трябват опитни водачи. Според местните един от тях започва от манастира Свети Пантелеймон и стига след 3 часа до плажа Еристу.

Tagged ,