Парга: Принцесата на Епир

Парга е едно от най-загадъчните и магични места в Гърция. Едно от малко познатите съкровища на Йонийско море и един от най-красивите гръцки градове. По прозорците на пъстрите, накацали една над друга къщи пробягват отблясъците от сапфиреното море. 

Тук според древните хора е бил входа за Подземното царство Хадес, край което протичала реката Acheron. Един от ръкавите на реката, по който нейният демон или божество Херон, пренасял в лодка душите на умрелите през тъмните й води, минавал под земята, поради което се е считало, че тя е входът към Хадес. За древния грък, тази северозападна територия е била краят на обозримия и познат свят.

За съвременните хора тя е магнетично място, най-вълшебното в Епир и един от най-красивите градове на Гърция.

Всяко лято хиляди туристи, привлечени от природните красоти и прекрасни плажове, я посещават. По тесните калдъръмени улички, изкачващи се нагоре по хълма, се стига до самата крепост, откъдето се разкрива  гледка към залива и островчето Панагия – с красивата църква и средновековна крепост от 14 век. Едно райско кътче, изпълнено с красота и спокойствие, съчетаващо по уникален начин тъмнозеления цвят на пищна средиземноморска растителност със смарагдово синьо прозрачно и топло море.

Градчето е надвиснало над Йонийско море и отдалеч прилича на пъстроцветна лего конструкция, поръбена по краищата с портокалови и лимонови дръвчета. Извън летния сезон жителите му са не повече от 3 хиляди и след един ден разходки по криволичещите улици започвате да разпознавате лица – ето тази възрастна госпожа сутринта простираше на балкона, сега събира прането.

Тук е прието да се поздравяваш с хората по улиците. Прието е също така да не се обират лимоните и портокалите от дърветата и те кротко капят по улиците и дворовете за наше недоумение. В Парга хората печелят от туризъм, не от бране на цитруси. И от риболов не. Затова в градчето е останал един-единствен рибар, вероятно на щат в кметството, другите лодки са пригодени за круизи до плажовете в околността. Или до близките острови Паксос и Антипаксос (Паксос се вижда от крайбрежната улица) и до Корфу – на час път през морето.

Βόλτα στην Πάργα - Parga Greece 2019 - New channel @n.p. production - YouTube

 

Корфу е свързан тясно с историята на Парга. През 1819 г. британският губернатор на Йонийските острови продава града на владетеля на Янина или Йоанина Али Паша (позор, позор за Томас Мейтланд и британската корона!). Тогава 4000 от жителите бягат в Корфу, отнасяйки със себе си пепелта и костите на предците си и пръст от родния град. Преди британците го управляват последователно венецианци, французи и руснаци. Венецианците построяват и Кастро – живописната крепост над града, някъде в началото на XIV век. Крепостта е отворена за свободни посещения през деня и оттам се правят възможно най-добрите панорамни снимки на Парга.

Pin by Kostas Baklavas on ΟΜΟΡΦΙΑ...ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ | Beautiful places, Greece, Places to travel

През лятото хората в града са 10 пъти повече. Плажовете са многобройни, най-близко е най-големият от тях – Валтос, с пясък, прекрасни гледки и фрапета под чадърите. Кръчмите само чакат да приключите с къпането и печенето, за да ви примамят с узо и рецина, с мусаки и панакоти.

Как да стигнем до Парга

Кола
От София до Парга са около 650 км, напълно преодолими за 7-8 часа път.  Хубаво е да тръгнете в 2:00-3:00 ч. през ноща, за да избегнете задръствания на границата, а и да стигнете до обяд там.

Ферибот
От Италия с ферибот ще пристигнете до Игуменица. От там до Парга е 25 мин с кола, разстоянието 28 км.

Самолет
Най-близкото летище до Парга е в Превеза. От там трябва да си наемете кола под наем, за да се придвижите. Можете да стигнете за 1 час, а като км ще изминете 68.

Какво да видим или правим в Парга

  • Kаране на каяци или кану в река Acheron – навсякъде по цялата дължина на реката може да намерите фирми, които предлагат каране на каяк или кану за 6 евро на човек.
  • Разходка до изворите на река Acheron – това е едно от нещата, което най-много ме впечатли. Реката е с уникално чиста и тюркоазена вода. Подгответе се психически, че е ледено студена, но уверявам ви заслужава си да се разходите по нея.
  • Плаж – те са толкова много, затова ще ви отделя специално внимание на тях в друг пост.
  • Разходка до другите градове – някои от тях са Амудиа, Сивота, Саракинико и други.
  • Екскурзия с корабче до острови Антипаксос и Паксос.
  • Замъка в Парга – няма вход и има уникално красива гледка.
  • Такси във водата  – забавление за малки и големи.
  • Разходка с кон или пони в река Acheron – една разходка е 10 евро на човек.
  • Може да наемете лодка, с която да отидете до някой плаж или да ловите риба.
  • Изпийте коктейл в някой готин бар в Парга на залез слънце

Парга се намира в областта Епир, на брега на Йонийско море, между Игуменица – на 53 км, и Превеза. Наричат я Годеницата на Епир. В града има музей на маслината и зехтина, дестилерия за узо и многобройни кръчми, в които предлагат и от трите.

Tagged , ,