Паралия Катерини: Уникалната забавна дестинация за туристи

С благоприятното си географско положение, ниските цени и разнообразните възможности за свободното време, град Катерини и неговата плажна ивица – Паралия Катерини, са любима гръцка дестинация – за местното население, за българите и за интернационалните туристи. 

Катерини се намира в област Централна Македония в Гърция, едновременно на брега на Егейско море (същинският град е на около 8 км от брега, но поради сливането му с крайбрежните селища, е разширил очертанията си) и в подножието на планината на боговете Олимп. Така за всеки турист видял за първи път комбинацията от красиво крайбрежие и величествени върхове от двете му страни, Катерини се превръща в уникална и спираща дъха дестинация.

Резултат с изображение за паралия катерини забележителности

Градът отстои на около 280 км от българската столица София и на около 70 км от втория по големина град в Гърция – Солун. Тъй като се намира по пътя между Солун и Атина, най-лесният начин да се стигне до там е с кола или с автобус по магистралата, свързваща двата града(Международен път Е75или по трасе Егнатия одос (част от Европейски път Е90) от пристанище Игуменица на север.

Разбира се, можете да се придивижите и с влак, самолет (до Солун) и дори с яхта, тъй като Катерини разполага със собствено пристанище и с отлично уредена железопътна мрежа.  Съседството със Солун е изиграло изключително благоприятна роля за разрастването му като административен и икономически областен център, а близостта с морето и с няколко особено значими арехеологически атракции (сред които древният град Дион – V в. пр. Хр и Венецианският замък Платамон) са го превърнали в една от най-популярните дестинации в тази част на Гърция, привличаща стотици хиляди туристи годишно.

Макар и принадлежащи към по-малки населени места, но превърнали се вече в квартали на Катерини, трите плажа – Коринос, Олимпиаки и Паралия Катерини са основен притегателен център за града през лятото, когато хиляди туристи от цял свят идват на почивка.

Районът на т.нар Олимпийска ривиера е с най-фин пясък в областта(без никакви камъчета!), с кристално чиста морска вода и със спасители, винаги на пост. Плажната ивица е три километра дълга, на някои места тясна, на други по-широка. Плажът е изцяло пясъчен, без камъни, а водата е плитка. Награден е със Син Флаг. Предлагат се някои водни спортове и гмуркане, а за най-малките туристи има воден парк.

И въпреки че заради по-северното си географско положение, Катерини не притежава типичната белоснежна архитектура на гръцките острови, градът излъчва неповторимо очарование. Сградите са строени така, че да задържат лесно топлината в студеното време от годината, заплетеният лабиринт от малки еднопосочни улички ограничава паркирането и позволява безпрепятствена пешеходна разходка, а периферията на града е обрамчена от изключително живописната крайбрежна променада.

Резултат с изображение за κατερινη παραλια

Забавленията също не липсват. Центърът прелива от заведения за хранене, таверни и нощни клубове, които работят до ранни зори. Организират се разнообразни плажни партита със специални ефекти и лазери. А през август започват десетките музикални и културни мероприятия на традиционния Фестивал на Олимп, локализирани на ключови културно – исторически места около и в Катерини.

В града има и няколко църкви, магазини за разнообразни стоки и работилници за сувенири, но като че ли най-впечатляващ е градският парк, чиято площ е учудващо обширна спрямо цялостната инфраструктура. Той е кокетно аранжиран с мостчета, алпинеуми, фонтани, езера и дори миниатюрни плажове, всичко идеално поддържано и заобиколено от пищна зеленина, така че да носи разтуха и прохлада на своите посетители.

Най-хубавото е, че Катерини и прилежащите му курортни зони са достъпни за хора с всякакви финансови възможности. Именно край плажовете е съсредоточен основният дял от туристическата инфраструктура, обхващаща хотели и вили от различен ценови клас, но всички уютно, красиво и модерно адаптирани за комфорта на гостите им.

Резултат с изображение за паралия катерини

Плажовете на Олимпиаки Акти, който се намира само на 2 км от курорта, на Олимпийската ривиера. На изток от него се намира Солунският залив.

Едеса

Името Едеса произлиза от фригийската дума за вода. Там има изобилие от водоизточници. Едеса още е наричан града на водопадите, а именно в центъра на града има туристическа атракция от водопади. За наименование на града от някои славянски народи (българи, македонци) се използва името Воден.

Катерини

Катерини се намира близо до Солун, което е спомогнало за разрастването на града. Катерини е популярна туристическа дестинация

Метеора

Характерни за местността са огромните отвесни скали, високи стотици метра. Скалните пещери на Метеора са заселени през XI век от християнски отшелници, по върховете на естествените скални образувания гръцките монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка – днес тези манастири (седем на брой) са туристическите забележителности на Метеора.

Вергина

Градът става световно известен през 1977 г., когато гръцкият археолог Манолис Андроникос намира гробница на царете Македонски, включително и гробницата на Филип II Македонски – баща на Александър Велики. Откритото място се оказва древен Аигаи. Музеят е бил осветен 1993 г. Той е построен така, че да запази гробниците и артефактите и да покаже гробната могила такава, каквато е била преди разкопките. Вътре има 4 гробници и малък храм – в него се пази ларнаксът на Филип II Македонски, направен от 24-каратово злато с тегло 11 кг.

Вход за музея: 8 евро.

Катериноскала

Друг съседен курорт, по-спокоен от Паралия Катерини. Разстоянието, свързващо двата курорта по крайбрежната ивица, е предпочитано за вечерна разходка от много посетители.

 

Tagged , ,